Zweethutceremonie

Een zweethutceremonie bestaat al eeuwenlang en vindt overal ter wereld plaats. In Europa is deze helende sjamanistische ceremonie lang ‘vergeten’ geweest. De kennis is mede dankzij de Lakota-indianen uit Noord-Amerika weer terug in Europa gekomen. Onlangs hebben archeologen rond Nijmegen sporen gevonden van zweethutten uit de Bronstijd (ongeveer 3.600 jaar geleden), waaruit blijkt dat ook Nederland een geschiedenis met deze ceremonie heeft.

 

Tijdens een zweethutceremonie kom je in een andere vorm van bewustzijn. Een staat waarin je nieuwe inzichten en heling kunt krijgen. Een staat waarin al je lichamen (fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel) reiniging kunnen ontvangen. Door de andere staat is de spiritwereld dichterbij en zijn ze ontvankelijker voor je gebeden. Gebeden voor jezelf, voor je gezondheid, voor anderen, voor de wereld of waar dan ook voor. De spirits zullen luisteren. 

Wat is een zweethut?

Zoals gezegd komen zweethutten voor in veel eeuwenoude tradities en bij natuurvolken. Volken die veelal leven vanuit verbinding met de natuur:

  • Alles heeft een ziel.
  • Iedereen en alles is een onderdeel van een groter geheel.
  • Alles is liefdevol verbonden met elkaar.
  • Moeder Aarde staat centraal – zij geeft het leven, voedt het leven en neemt het leven.

De zweethut wordt gezien als de baarmoeder van Moeder Aarde. De meest veilige plek die er is, zoals ook de baarmoeder in onze eigen moeder een veilige plek is geweest. Geborgen, warm en koesterend. Een plek om je gedragen en verbonden te voelen met dat wat groter is dan wij. Een plek om terug te keren naar jouw basis. Een plek voor transformatie.

Een zweethut is een bouwwerk van wilgentakken die naar elkaar toegebogen zijn.  We bedekken de wilgentakken met dekens zodat het binnen donker is. Tegenover de ingang van de zweethut is het vuur waar de stenen in liggen. In het midden van de hut is een kuil waar de gloeiend hete stenen in komen te liggen. 

 

De stenen zijn de oudst bezielde wezens hier op aarde: de voorouders. Ze hebben alles al meegemaakt en gezien. Daarmee dragen ze veel kennis en wijsheid in zich mee.

In de Lakotataal heet de zweethut ‘Inipi’. Inipi betekent letterlijk: het huis van adem. Dit is de warme lucht die vrijkomt als het water over de warme stenen gegoten wordt: de adem van spirit. 

Wat gaan we doen?

We zijn een hele dag samen, in en met de natuur. We maken ruimte voor onszelf, voor elkaar, voor de ceremonie, voor ontspanning en vooral ook voor plezier. We starten de dag rond 10.00 uur en na een gezamenlijke potluck maaltijd sluiten we rond 20.00 uur af. Dat kan ook een uur later of eerder zijn. We leven deze dag in Indian-time: zonder tijd.

 

We beginnen de dag met thee en wat lekkers en maken kennis met elkaar. We staan stil bij onze intentie en zorgen ervoor dat deze helder is voordat we de hut in gaan. Met elkaar bouwen we de zweethut op en zorgen ervoor dat er voldoende hout is om de stenen in het vuur roodgloeiend te krijgen.

 

We openen de ceremonie zodra de hut en het hout gereed zijn. Voordat we het vuur ontsteken, eren we de stenen, onze voorouders. We geven hen onze intenties en gebeden mee. Daarna volgt een periode van inkeer, een tijd om nog meer stil te staan bij jouw intentie. Zodra de voorouderstenen roepen en ze heet genoeg zijn, gaan we de hut in. De vuurhoeder brengt de stenen naar binnen en de deur gaat dicht.

 

In het donker nemen we de tijd om aan te komen op deze veilige, geborgen en gewijde plek. De ceremonieleider giet regelmatig water op de stenen. De stoom die ontstaat zorgt voor reiniging op alle niveau’s: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. We verwelkomen de aanwezige spirits. We drummen, ratelen en zingen liederen. We zijn stil. We bidden. We danken.

In totaal zijn er vier ronden, met ieder zijn eigen thema. Na iedere ronde, en soms ook tussendoor, gaat de deur open om frisse lucht binnen te laten.  

 

Als alles rond is gaan we de zweethut uit en nemen we de tijd om bij te komen. Wanneer we alles hebben opgeruimd, is er ruimte om ervaringen te delen. We sluiten de dag af met een feestmaal, waarvoor we allemaal een gerecht hebben meegenomen. 

Maanvrouwen

Vrouwen die in hun maan zijn, zijn bij ons van harte welkom om deel te nemen. Voor ons nemen ze een bijzondere plek in tijdens de ceremonie. Zij mogen als eerste de zweethut in, zodat zij hun plekje kunnen innemen op één van de vier windrichtingen. De kracht van de maanperiode kan hier helemaal tot haar recht komen en tot een kracht worden voor de gehele hut.

Waarom zou je aan een zweethutceremonie meedoen?

Een zweethutceremonie is iets voor jou als:

  • je heling wilt op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau
  • je wilt verbinden met spirit, de natuur en alle elementen
  • je in ceremonie wilt zijn met gelijkgestemden
  • je ontspanning, plezier en tijd voor bezinning wilt
  • je een dag in en met de natuur wilt zijn

Kosten

Jouw bijdrage bestaat uit twee delen.

1. Een vast bedrag van € 50,- voor de onkosten die wij maken (huur locatie, hout, vuurman, materiaal etc.).

2. Een vrije gift voor onze begeleiding.

De zweethut gaat door bij minimaal 6 deelnemers.


"Onze eerste zweethut. Nieuwsgierig en spannend: wat is het precies? Kunnen we het wel? Wat maakt het los?

De opbouw door de dag heen was rustig en duidelijk voor ons. Ridder en Dorien namen ons stap voor stap mee en gaven uitleg waar nodig. Ze namen de leiding én stonden open voor vragen, aanvulling en inbreng. Niets moest en alles mocht er zijn. We waren even los van tijd en dagelijkse gewoontes. We voelden ons in goede en veilige handen bij Ridder en Dorien. Een bijzondere en aangename ervaring."

- Claas en Conny -


"Gedurende de hele ceremonie was de zorgvuldigheid en liefdevolle aandacht van Ridder en Dorien voelbaar. Alles werd steeds afgestemd op de spirits en op de groep.

De prachtige plek in Vorden is uitgegroeid tot een krachtplek waar grote transformaties mogelijk zijn.

Ik heb me veilig en gedragen gevoeld in de hut, waarvoor heel veel dank lieve Dorien & Ridder!

We gingen echt voorbij tijd en ruimte met elkaar. In dat heilige en waarachtige veld hebben jullie een prachtige bedding aan ons geboden.

Dankjewel nogmaals en ik wens iedereen zo'n mooie zweethutceremonie bij jullie toe."

- Marleen -